Сьогодні ми поведемо розмову про смачні напої, які люблять мільйони жінок і чоловіків. Думаю, всі здогадалися, що ми будемо говорити про каву.

Отже: кава і вагітність. Чи шкодить вживання кави майбутній дитині або матері? Якщо так - то чому?

Подібні питання щоденно задають вагітні лікарям, мамам, подругам, і часто отримують досить діаметральні відповіді. Насправді, існують різнополярні думки щодо безпеки вживання кави під час вагітності. Одним з найпоширеніших є думка про те, що вживання кави призводить до народження дітей з меншою вагою тіла і збільшує ймовірність мимовільних викиднів, особливо в перші 12 тижнів вагітності.

Спробуємо розібратися, де ж істина.


Дослідження сучасної науки.

Щоб отримати відповіді на поставлені питання, в світі довгий час проводилися і продовжують проводитися різні дослідження про вплив кави на перебіг вагітності і стан плода. Останні рекомендації Американського Коледжу акушерів і гінекологів, (якими до речі, користуються не тільки лікарі Північної Америки, а й Європи та Австралії), свідчать про те, що в разі застосування 200 мг кофеїну на добу рівень мимовільних викиднів і передчасних пологів не збільшується. Зазначено кількість кофеїну - 200 мг - міститься в 2 чашках міцної кави або 3 чашках розчинної кави.

Ще одне недавнє дослідження датських вчених також показало безпеку вживання кави вагітними жінками. Більш того, за результатами їх спостережень, кількість чашок кави, яке не матиме негативного впливу на перебіг вагітності і здоров'я плоду, становить 3 чашки в день.

Разом з тим, дещо іншу точку зору висловлюють американські експерти з Національного інституту здоров'я. На їхню думку, вживання 2-х і більше чашок кави на добу могжет підвищити не тільки ризик самовільних викиднів, але і вплинути на ймовірність зачаття. Тому вони рекомендують не зловживати кофеїном не тільки під час вагітності, але і під час її планування.


Декофеїнізований кави насправді безпечніше?

До речі, існує думка про те, що для того щоб уникнути шкідливого впливу кофеїну, краще вживати декофеїнізованої кави. На перший погляд, логічний вихід із ситуації. Однак нечисленні, але масштабні дослідження свідчать про те, що у жінок, які вживають 3 і більше чашок цього напою, частота мимовільних викиднів більш ніж в 2 рази вище, ніж у тих, хто п'є звичайну каву. Інше дослідження показало, що саме декофеїнізоване, а не натуральна кава збільшує ризик захворювань серцево-судинної системи. Ну, і наостанок слід зазначити, що декофеїнізована кава - це хімічно оброблена кава, яка принципово не є здоровим напоєм.


Кава і гіпотонія при вагітності.

Приверну вашу увагу ще до такого факту: в перші 12 тижнів вагітності у жінок нерідко настає стан гіпотонії - зниженого артеріального тиску. Це проявляється підвищеною стомлюваністю, періодичної помірною головним болем, погіршенням загального самопочуття, часом досить істотним.

Так як же бути, коли тиск низький, і кава могла б допомогти відчувати себе краще? І що ж робити вагітним жінкам, яким так не хочеться розлучатися з улюбленим напоєм під час вагітності? Адже тільки що ви почули досить відмінні думки щодо вживання кави під час вагітності.


Так які ми зробимо висновки?

Важаю, що в даній ситуації відношення до улюбленого напою можна сформулювати наступним чином:

- Обмежити вживання кави до двох чашок в день, якщо раніше їх кількість було відчутно більшим.

- Готувати каву менш міцним, ніж зазвичай.

- Замініть каву на якісь інші напої - соки, воду, компоти.

- Навчіться контролювати свої дії і бажання - протягом вагітності, така навичка вам дуже придасться.

- Не вживайте декофеїнізованої кави.

- Пийте каву для підняття артеріального тиску тільки впевнившись, що він насправді нижче, ніж зазвичай.

На цьому все. Нехай ваша вагітність буде комфортною!